Home DesignY DesignY – konkurs młodej myśli projektowej – zakończony!

DesignY – konkurs młodej myśli projektowej – zakończony!

slider1602

I edycja Ogólnopolskiego Konkursu „DesignY” organizowanego przez Fundację PraskDesign zakończona! Trwający od 22 października 2014 roku do 31 stycznia 2015 roku konkurs dedykowany młodym polskim projektantom, zakończył się szczęśliwie dla dwójki zwycięzców. Czas zatem na małe podsumowanie i gratulacje!

Konkurs

Celem Konkursu DesignY od samego początku było poznanie opinii młodych projektantów, ale też po prostu młodych ludzi na temat rynku produktów ochrony przed słońcem. Dekoracja okna to ważny element każdego wnętrza.  Produkty ochrony przed słońcem powinny dekorować, ale też być funkcjonalne. Przestaliśmy już wieszać raz i na całe życie nieśmiertelne zasłonki czy firanki. Zatem czas na zamiany i zgodnie z tym, co powiedział Prezes Fundacji na otwarciu obrad Komisji Konkursu…, „jeśli ktoś nie zacznie w Polsce zmieniać przyzwyczajeń, sposobu myślenia czy postępowania, to nic się nie zmieni. Po jednej stronie pozostaną projektanci a po drugiej biznes. Nigdy do siebie nie dotrą bez odrobiny dobrej woli z obu stron. Trzeba ufać w swoje intencje. Jedni potrzebują drugich. Zatem ten konkurs ma być z mojej strony pierwszym krokiem w stronę młodych projektantów. Myślę sobie, że w życiu tak to już jest, że niczego nie da się zrobić samemu, potrzebni są ludzie dobrej woli, zaangażowani i pełni pasji” … zmiany zostały rozpoczęte.

Obrady Komisji Konkursu DesignY - 10.02.2015 r.

Obrady Komisji Konkursu DesignY – 10.02.2015 r.

Komisja Konkursu

Skład Komisji Konkursu DesignY był dla nas ważny. Z jednej strony chcieliśmy zapewnić naszym uczestnikom jak najlepszą ocenę prac konkursowych dokonaną przez specjalistów, z drugiej chcieliśmy, aby to były również osoby młode. Jest więc nam niezmiernie miło, że udało się zbudować zespół zgodny z tymi oczekiwaniami. Szczególne podziękowania kierujemy do Magdaleny Filcek szefowej i twórcy wrocławskiego Vinci Fit Art. oraz Michała Koziołka autora projektu New Warsaw. Mogliście ich bliżej poznać w dwóch wywiadach, które zamieściliśmy na naszym blogu. Dziękujemy również Pierwszej Przewodniczącej Komisji Konkursu Pani Lidii Tomków – Mazzamuto, która wspierała DesignY, szczególnie podczas początkowych prac. Niestety, ze względu na nieobecność Pani Lidii w Polsce, nie mogła z nami ocenić prac.

Podziękowanie dla Pani Lidii Tomków Mazzamuto

Spotkania

Ponad trzy miesiące konkursowe były również dla nas doskonałą okazją by osobiście poznać niektórych młodych projektantów. Część z Was, osoby, które mieszkają we Wrocławiu, mieliśmy przyjemność gościć w czasie naszego spotkania zorganizowanego w Vinci Fit Art na początku grudnia. Część z Was umawiała się na spotkania, i  przy kawie mogliśmy porozmawiać o Waszych planach, marzeniach i ograniczeniach, jakie widzicie w świecie designu. To dla nas bardzo cenna wiedza, która pozwoli nam jeszcze lepiej realizować założenia statutowe Fundacji i na pewno przyda się do kolejnych edycji konkursowych.

Obrady

Punktem kulminacyjnym Konkursu były oczywiście obrady Komisji. To uroczysty, ale również wymagający moment, w którym uczestnicy są skrupulatnie oceniani przez Komisję. 10 lutego punktualnie o godzinie 12: 00 w Vinci Fit Art. we Wrocławiu do pracy nad zgłoszeniami zasiadła komisja w składzie:

• Witold Prask – Przewodniczący Komisji Konkursu
  • Iwona Prask
  • Magdalena Filcek
  • Michał Koziołek
  • Adwokat Sławomir Krześ
  • Mateusz Toporowicz
Komisja Konkursu na zakończenie obrad

And the winner is!

Konkurs zgodnie z regulaminem rozstrzygany był w dwóch kategoriach:

• Projekt nowej funkcji dla produktu ochrony przed słońcem, lub nowego rozwiązania technologicznego.
  • Pisemna forma wypowiedzi, czyli felieton, opowiadanie, esej czy tekst poświęcony produktom ochrony przed słońcem.

Zwycięzcą w I kategorii konkursu DesignY została praca opatrzona Nickiem Zurek31. Pod tym pseudonimem kryje się Damian Żurawski z Łodzi.

Zwycięzcą w II kategorii konkursu DesignY na formę pisemną została  praca opatrzona Nickiem ja_rozalia. Pod tym pseudonimem kryje się Katarzyna Gucałło z Gorzowa Wielkopolskiego.

Gratulujemy zwycięzcom, dziękujemy Komisji Konkursu i zapraszamy do następnych edycji.

Chcesz w przyszłości zostać powiadamiany o nowościach Fundacji PraskDesign i kolejnych konkursach?  Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco z naszymi aktualnościami