Home Do poczytania Cztery okna Johari

Cztery okna Johari

Okna widziane przez pryzmat psychologii.

Okna to nie tylko część pomieszczenia, postrzegana jako bariera czy łącznik pomiędzy światem zewnętrznym a naszą oazą prywatności. To pojęcie, któremu możemy przyjrzeć się przez pryzmat różnych aspektów: historycznych, kulturowych, ludzkich. W skrócie można by powiedzieć, że jesteśmy tacy, jakie są nasze okna, jak je dekorujemy i na ile pozwalamy w nie i przez nie w nasze życie zaglądać innym.

Dziś – tak jak ostatnio kolorom – chciałabym przyjrzeć się oknu widzianemu w kontekście i przez pryzmat psychologii. W niej funkcjonuje ono w pojęciu „Czterech okien Johari”.

Zacznijmy od definicji:

Okna Johari (właściwie okno Johari) – to pojęcie z zakresu psychologii i psychiatrii. Okno Johari prezentuje sposób percepcji rzeczywistości i świadomość osoby, a także jej postrzeganie przez zewnętrznych obserwatorów. Wyróżnia się tu cztery obszary:

• Pierwszy : świadomy. „Ja wiem, widzę – inni wiedzą, widzą”. To rzeczywistość wiadoma i dostępna wszystkim, również nam samym.       Wszyscy widzą jaki jesteś i Ty wiesz, że taki jesteś. Dzielisz się wartościami Twojego życia z innymi: odsłaniasz, pokazujesz, eksponujesz.
  • Obszar drugi: ukryty. „Ja wiem, widzę – inni nie widzą, nie wiedzą”. To obszar dostępny tylko Tobie, niewidoczny dla otoczenia, skrzętnie przed nim skrywany. Masz swoje sekrety i skutecznie ich bronisz przed światem : zasłaniasz, przysłaniasz, chowasz.
  • Obszar trzeci : niewidoczny. „Ja nie wiem, nie widzę – inni wiedzą, widzą”. To aspekt rzeczywistości niewidoczny dla Ciebie, a widoczny dla Twojego otoczenia. Jest w Tobie wiele pięknych cech, których sam nie doceniasz, ale inni je widzą : dekorujesz, zdobisz, zmieniasz.
  • Obszar czwarty : podświadomy. „Nikt nic nie widzi – nikt nic nie wie”. To obszar, który istnieje, ale jest nieznany ani Tobie, ani innym. To Twój potencjał, Twoja podświadomość, intuicja i możliwości : odkrywasz, poszukujesz, próbujesz.

Okna Johari : Twoje okno na świat dosłownie i w przenośni. Żaden człowiek nie wie o sobie wszystkiego, a całkowita wiedza o nim samym składa się z wiedzy, którą posiada i tej, której nie ma.

Wszystko możesz, ale nic nie musisz. Sam decydujesz czego chcesz i jak to zrobisz.