Home Związane z designem Design coraz ważniejszy

Design coraz ważniejszy

Takie jest przesłanie zakończonych właśnie w Stuttgarcie targów R+T. Już po raz pięćdziesiąty cała branża związana z wewnętrznymi i zewnętrznymi zabezpieczeniami przeciwsłonecznymi, a także bramami i fasadami zjechała do stolicy Badenii-Wirtembergii, aby wziąć udział w tym swoistym barometrze i platformie innowacji, jakimi są niewątpliwie te targi. Na nie co 3 lata przygotowuje się nowości i na nich się je premierowo prezentuje. Na tak ważnym wydarzeniu nie mogło zabraknąć i naszych wysłanników. Dziś chcemy się z Wami podzielić naszymi obserwacjami i wrażeniami. Może będą one dla Was inspiracją dla stworzenia własnych innowacyjnych rozwiązań, może wskażą Wam kierunki rozwoju własnej myśli projektowej.

Trendy R+T
W propozycjach wystawców i oferowanych przez nich produktach dominowały dwa główne trendy : wydajność energetyczna i automatyzacja budynków. Przy wprowadzaniu na rynek coraz bardziej energooszczędnych, komfortowych w obsłudze i bezpiecznych w użyciu produktów na znaczeniu zyskuje możliwość operowania nimi na odległość – nawet wtedy, kiedy użytkownika nie ma w domu. Zabezpieczenia przeciwsłoneczne mogą bardzo wpłynąć na wydajność energetyczną budynków – wystarczy inteligentne operowanie światłem, co obniży koszty ogrzewania czy klimatyzacji. Koniunktura na zabezpieczenia przeciwsłoneczne trwa bowiem cały rok : wiosną i latem chronią przed nagrzaniem pomieszczeń, jesienią i zimą niwelują straty energii.
Ale przy całej tej funkcjonalności i wydajności ważne jest też jednak, aby nie zapomnieć o designie produktu. Wygląd i estetyka odgrywają dziś w przypadku wszystkich produktów ważną rolę. Przez ostatnie lata zabezpieczenia przeciwsłoneczne przeszły metamorfozę z produktów chroniących przed słońcem do produktów designerskich, które wzbogacają pomieszczenia oraz łączą wartości dodane, funkcjonalność i estetykę. Design, który podkreśla urządzenie pomieszczeń czy nawet wygląd fasady budynków i nie przeszkadza czy przytłacza, będzie z pewnością prowadził do tego, że ludzie otworzą się na nowe rozwiązania techniczne i nie będą się obawiać ich stosowania.

Innowacyjność się liczy

Szczególnie wyróżniającym się i nadającym ton dalszemu rozwojowi produktom przyznawane są podczas targów R+T nagrody za innowacyjność. W tym roku rozdane zostały one w 9 kategoriach głównych. M.in. za wewnętrzne zabezpieczenia przeciwsłoneczne czy stosowane materiały. Przyznawane są także 3 nagrody specjalne – w tym również za design. W tej kategorii nagrodę przyznano niemieckiej firmie C4sun za pierwszy elipsoidalny, zwijany żagiel słoneczny.

RT15_PM15_C4sun_Elipse4sun_silver_001

Nagroda specjalna w kategorii Design dla słonecznego żagla

German Interior Designers’ Day

Targi R+T stały się w tym roku po raz pierwszy także miejscem spotkania architektów, architektów wnętrz, ekspertów w zakresie planowania, realizacji czy badań. Tematem pierwszego German Interior Designers’ Day było znaczenie pomieszczenia jako całości. Grono fachowców dyskutowało o znaczeniu urządzenia wnętrza, jego poszczególnych obszarów oraz odbiorze go wszystkimi zmysłami. W tych kwestiach wypowiadali się m.in. psycholog oraz kreatorka zapachów.

Jak widać urządzenie pomieszczenia staje się dziś kompleksowym przedsięwzięciem. A co dla Was młodych, związanych z projektowaniem i wzornictwem użytkowym artystów i designerów jest ważne?
Zapraszamy do dzielenia się na naszym forum Waszymi opiniami!

Więcej informacji o targach R+T i potargowych inspiracji znajdziecie na http://www.messe-stuttgart.de

Nagroda za innowacyjność w kategorii tekstylia dla produktu koreańskiej firmy Wintec

Innowacja w markizach - nagroda w kategorii Handwerksjugend dla Rebecci Schuhmann

Innowacja w markizach – nagroda w kategorii Handwerksjugend dla Rebecca Schuhmann