Home DesignY Design intryguje – o designie, konkursie i swoich pasjach opowiada Damian Żurawski

Dziś prezentujemy zwycięzcę pierwszego ogólnopolskiego konkursu DesignY ( kategoria I) organizowanego przez Fundację PraskDesign. Damian Żurawski opowiada nam o swoich osiągnięciach, pasjach i planach.

Redakcja Fundacji: Jest pan zwycięzcą pierwszej edycji konkursu DesignY organizowanego przez Fundację PraskDesign. Może na początek powie nam Pan parę słów o sobie?
Damian Żurawski: Mam 21 lat i jestem studentem II. roku na Łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych, kierunek wzornictwo przemysłowe.

RF: Co skłoniło Pana do wyboru uczelni o charakterze artystycznym i akurat tego kierunku studiów?
: To przede wszystkim chęć bycia designerem, a poza tym zawsze marzyłem o tym, by projektować samochody. Ten kierunek jest najbliższy temu, co tak naprawdę chcę w życiu robić. Zajęcia na uczelni kształtują we mnie umiejętność myślenia i postrzegania przedmiotów w procesie ich tworzenia z punktu widzenia projektanta, a zarazem też przyszłego użytkownika.

RF: W jaki sposób dowiedział się Pan o konkursie organizowanym przez Fundację i co zadecydowało o wzięciu w nim udziału?
: Idąc korytarzem uczelni zauważyłem wywieszone plakaty informujące o organizowanych i trwających różnego rodzaju konkursach. Temat zaintrygował mnie, dlatego od razu zabrałem się do pracy. Uznałem, że udział w konkursie to dobry sposób na sprawdzenie swoich możliwości i szansa na rozwój. A pomysłów mi nie brakuje. I jak widać po wyniku konkursu – warto było próbować!

RF: Czy brał Pan wcześniej udział w innych konkursach?
: Tak, pierwszym moim sukcesem było dostanie się do drugiego etapu tegorocznej edycji konkursu Porta By Me. Dzieki temu mogłem zaprezentować mój projekt drzwi VERTICAL podczas tegorocznej edycji Arena Design 2015 w Poznaniu. W tym samym miesiącu dowiedziałem się też o wygranej w konkursie DesignY. Aktualnie startuję ze swoim projektem sportowej mazdy w stylistyce KODO na Mazda Design 2015.

Porta By Me - projekt drzwi prezentowany na tegorocznym Arena Design w Poznaniu

Porta By Me – projekt drzwi prezentowany na tegorocznym Arena Design w Poznaniu

RF: Czym dla Pana jest design? Współczesny design? Co dla Pana kryje się pod tym pojęciem?
DŻ: Dla mnie design to wybitnie estetyczne połączenie funkcjonalności i ergonomii. Dziś większość produktów pojawiających się na rynku jest nazywanych ,,designerskimi”, aby zainteresować i przyciągnąć klienta. Osobiście uważam, że zbyt często używamy i nadużywamy tego słowa, przez co traci ono swoje znaczenie i wartość. Prawdziwy design sam przyciąga, intryguje.

RF: A co poza designem i projektowaniem jest ważne w Pana życiu?
DŻ: W weekendy odrywam się od projektów, pracy przy komputerze i poświęcam się mojej pasji, którą jest Airsoft. To sport podobny do paintballa, ale z naciskiem na   realizm. Wykorzystuje on wiernie odwzorowanie repliki broni palnej strzelającej kulkami 6 mm. Rozgrywa się różnego typu scenariusze militarne np. odbicie flag, przejęcie budynku/terenu itp. W trakcie zadań wykorzystywane są prawdziwe mundury, kamizelki, hełmy i pozostałe elementy wyposażenia taktycznego. Sport ten wspaniale ćwiczy pracę w grupie, ponieważ tylko działając zespołowo można osiągnąć cel. Uczy również opanowania i skupienia. Jest to doskonały sposób na oderwanie się od rzeczywistości i forma bardzo aktywnego spędzania czasu.

RF: Jest Pan przedstawicielem pokolenia Y. Obecnie pojawia się coraz więcej publikacji i analiz tego pokolenia, które próbują łamać stereotypowe negatywne postrzeganie ludzi młodych. Jakie jest Pana zdanie o tym pokoleniu?
DŻ: Chciałbym przytoczyć krótki cytat, który ostatnio słyszałem na ten temat : ,, Pokolenie Y to młodzi ludzie wychowani w świecie nowych technologii. Nie istnieje dla nich życie bez komputerów, smartphonów i internetu”. Uważam, że jest to nadinterpretacja. My wręcz powinniśmy korzystać i używać narzędzi, które ułatwiają nam życie. Rozwijająca się w zawrotnym tempie technologia daje nam ogromne możliwości, które moje pokolenie po prostu potrafi i chce wykorzystać. I nie ma w tym nic złego. Kiedyś stworzenie prototypu wymagało wielu procesów, sporządzania rysunków technicznych, odlewów, rzeźbienia itd. Dziś skraca się to do stworzenia trójwymiarowego modelu i jego wydruku za pomocą drukarki 3D. Wiele rzeczy można stworzyć lepiej i szybciej. Świat przyśpiesza, a my nie możemy zostać w tyle.

RF: Bardzo dziękujemy Panu za rozmowę, jeszcze raz gratulujemy wygranej i oczywiście zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach.