Home Aktywni w branży Design… naturalnie

Design… naturalnie

Na początku września tradycyjnie wyjmuję ze skrzynki pocztowej nowy katalog IKEI. Wiem, że moi sąsiedzi czy znajomi niecierpliwie oczekują zawsze tego dnia. Potem oddają się przyjemności wertowania i odkrywania, co tam będzie nowego – najpierw na kartkach, a następnie „live” – już w sklepie. Wycieczki do IKEI potrafią być długie, coś o tym wiem…

Od lat zastanawiam się i próbuję rozgryźć fenomen tego sklepu / firmy / filozofii. Bo przecież nie tylko w Polsce IKEA i jej produkty cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Sklepy są „szturmowane” i to nie tylko w weekendy. Stały się swoistym centrum rozrywki, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Moi znajomi, kiedy przyjeżdżają do Wrocławia z miast, w których IKEI nie ma, wpadają tam, żeby się chociaż przejść czy kupić świeczki. I nie przeszkadza im, że nie ma tam mowy o szybkich zakupach – ale chyba właśnie o to chodzi. Co sprawia, że Polacy kochają IKEĘ? Co ich przyciąga do tego sklepu? Cena, wzornictwo, rozwiązania, pomysły, forma prezentacji produktów?

Sam ostatnio dość uważnie przestudiowałem najnowszy katalog IKEI. I tak sobie myślę, że ten północny styl urządzania i dekoracji wnętrz po prostu wpisuje się w polski smak. IKEA oferuje to, co dla skandynawskiego designu najważniejsze: prostotę form, naturalne materiały i neutralną kolorystykę. Wszystko ma tam cechy minimalizmu: kształty, rozmiary i ponoć nawet ceny. Nie ma ferii barw – raczej parę dominujących stonowanych kolorów z dominacją bieli. Zastosowane naturalne materiały to ewidentny przejaw skandynawskiej miłości do natury, bliskości z otaczającym światem, silnej świadomości ekologicznej tamtejszych społeczeństw. Bardzo spodobało mi się stwierdzenie jednej z projektantek IKEI : „ Im bardziej wirtualne staje się nasze życie, tym bardziej tęsknimy za czymś namacalnym. Wykorzystaliśmy naturalne materiały, bo angażują nasze zmysły, zbliżają nas do naszych uczuć i naszych domów”. Piękne! I trafione w sedno. W coraz bardziej wirtualnym świecie zaczynamy tęsknić za realem! Design ze Skandynawii to synonim naturalności, kontaktu z tym co pierwotne, neutralne, proste. I to, co chyba bardzo ważne – wszystko pasuje do małych wnętrz. A generalnie przeciętne mieszkania Polaków do dużych nie należą. A mnie osobiście jako faceta pasjonuje pomysłowość proponowanych rozwiązań, ich funkcjonalność i wielofunkcyjność.

Na ofertę IKEI i jej wzornictwo spojrzałem teraz także przez pryzmat produktów oferowanych przez moją firmę. I muszę powiedzieć, że nasz design można z powodzeniem określić jako skandynawski! Nasze rolety mają dokładnie wszystkie jego cechy. Są minimalistyczne w formie – żadnych falbanek, upięć czy przepychu – ot prosta, subtelna dekoracja okna. Oferujemy je w paru stonowanych neutralnych kolorach, wpisujących się w modną kolorystykę elementów wyposażenia wnętrz ( biel, szarość, beż, śliwa). Są funkcjonalne – wybraliśmy trzy typy rolet i każdym inaczej zasłonisz czy udekorujesz okno. Wielofunkcyjne – roleta Movieroll to firana, zasłona i ekran projekcyjny w jednym! Pamiętamy o środowisku – preferujemy tkaniny wyprodukowane w drodze nowoczesnych technologii ( np. tkanina użyta w rolecie zaciemniającej to u nas 100% materiału, bez żadnego podgumowania!). I niestrudzenie edukujemy, że odpowiednie przesłanianie okien i wykorzystanie rolet do regulacji nagrzania i nasłonecznienia pomieszczeń oszczędza nie tylko portfele, ale i energię i środowisko. Nasze rolety są uniwersalne – pasują do wszystkich wielkości pomieszczeń i wszystkich standardowych rozmiarów okien.

A ich główna zaleta to prostota i łatwość użytkowania. System „szybkiego montażu bez składania” sprawia bowiem, że roletę każdy sam bez problemu zwiesi na oknie. Jest tak jak w IKEI – kupujesz i zabierasz do domu. I tu podobieństwa z IKEĄ się kończą – ale na naszą korzyść! Bo naszych rolet nie musisz składać z elementów! Kupujesz, wyjmujesz i…. od razu wieszasz. A do mebli i dodatków z IKEI – i nie tylko – pasują idealnie.

livingroom_2[1]m