Home Aktywni w branży Design to nie wygląd…

Design to nie wygląd…

„Design to nie wygląd. Design to sposób w jaki coś działa.” Powiedział to Steve Jobs, a ja się w pełni z nim zgadzam. Mówiąc o designie myślimy przede wszystkim o wyglądzie przedmiotów: ich kształcie, formie, kolorze, materiale, z jakiego są wykonane. Z góry zakładamy, że raczej wyglądają niż są przydatne w codziennym życiu. Jeśli już przy czymś się to magiczne słowo pojawi, to na pewno nie jest to dla ludzi i na ich kieszeń…  A przecież design nie jest tylko górnolotnym słowem. On stale nas otacza, jest nieodłącznym elementem naszej rzeczywistości – często po prostu niezauważany, ale każdy przedmiot jest jego rezultatem.

Praca nad designem produktu jest więc nie tylko wysiłkiem nad tym, jak coś będzie wyglądać, ale też jak będzie działać i czemu służyć. Weźmy np. rolety. Zasadniczo najważniejsze jest to jak wyglądają, jaki mają kolor, strukturę materiału. Dalej – czy mają mieć wykończenie w postaci kasety i bocznych listew, aby elegancko wyglądały na oknie. No i ewentualnie jeszcze kwestia funkcjonalności:  czy mają być tylko dekoracją okna i chronić przed słońcem, czy dodatkowo pełnić jeszcze inne funkcje : zaciemniać, blokować przenikanie ciepła, osiadanie wilgoci, hamować osadzanie kurzu i rozwój bakterii. I tutaj generalnie sprawa jakby się kończy.

My poszliśmy dalej, bo pod lupę wzięliśmy jeszcze jedną kwestię : tego, jak się rolety montuje na oknie. Dotychczasowy system jest taki: materiał nawinięty na rurę, a do tego kartonik z elementami mechanizmu luzem do złożenia przed zawieszeniem. Niby to proste, a jak ktoś nie wie, jak złożyć, to dostaje z  produktem szczegółową instrukcję montażu w obrazkach. W domu się trochę pomęczy, coś się zgubi, połamie, urwie, ale generalnie prędzej czy później roleta jakoś znajdzie się na oknie. Trochę narzekań, jakaś reklamacja, ale przecież i tak wszystkie są takie same. Na szczęście przynajmniej nie trzeba wiercić okien.

A my się z tym nie zgadzamy!  Żyjemy w świecie, w którym wszystko jest upraszczane, ułatwiane, multifunkcjonalne. Dlatego jeszcze bardziej uprościliśmy rolety, a w zasadzie sposób ich montażu i ochrzciliśmy ten nowy system mianem „szybkiego montażu bez składania”. Od teraz montażu rolety  nie poprzedza składanie w całość luźnych elementów mechanizmu. Teraz zakupioną roletę wystarczy tylko wyjąć z opakowania i od razu można ją powiesić na oknie. Nie trzeba najpierw  studiować instrukcji obsługi, tracić czasu i nerwów, bo coś nie pasuje lub się zgubiło, prosić sąsiada o pomoc, wołać fachowca. Roleta jest już złożona w całość. Wystarczy ją tylko zwiesić na oknie lub przykleić do ramy okiennej. To już jak kto woli. Z powodzeniem zrobi to każdy – możecie mi wierzyć, sama przetestowałam!

Prask (0-00-32-13)

Chcecie zobaczyć jak to dokładnie działa? To koniecznie zajrzyjcie tutaj:

I co Wy na to?