Home Związane z designem Design wielofunkcyjny

Design wielofunkcyjny

Drukarka, która dodatkowo skanuje i kopiuje dokumenty. Telefon będący równocześnie zegarkiem, aparatem fotograficznym, odtwarzaczem muzyki, nawigacją samochodową i kartą płatniczą. Kuchenka i zmywarka w jednym. Łóżko przeistaczające się za dnia w  biurko, regał czy nawet minisiłownię. Tapczan eksponujący w swojej podstawie małą bibliotekę. Przykłady można mnożyć. Coraz więcej jest w naszym otoczeniu przedmiotów czy elementów wyposażenia, które pełnią więcej niż jedną funkcję. Trend wielofunkcyjności zaczyna dominować i dawno już opuścił sferę elektroniki.

012                52930ee504540        kuchenka

Rozwój gospodarczy, dostępność wielu dóbr, ich mnogość na rynku, łatwy do nich dostęp czy relatywny spadek ich cen i wzrost zamożności społeczeństw potęguje konsumpcję. Chcemy mieć coraz więcej, a z drugiej strony ogrom rzeczy zaczyna nas przerastać. Nie mieszczą się w naszych mieszkaniach, nie chcemy się obciążać ich noszeniem. Chcemy mieć dużo, a równocześnie mało.

Jesteśmy wygodni. Żyjemy szybciej, bardziej intensywnie, ciągle brakuje nam czasu. Wszystko chcemy mieć tu i teraz, na wyciągnięcie ręki. I wszystko pod ręką. Zmieniają się i rosną nasze potrzeby. Chcemy otaczać się przedmiotami ładnymi, dobrej jakości, które jednocześnie będą użyteczne i praktyczne. I jesteśmy gotowi więcej za te wygody płacić. Rachunek i tak wyjdzie na plus, bo kupując nawet jeden ale droższy przedmiot, który ma wiele zastosowań, zapłacimy mniej niż kupując każdy z osobna. Dodatkowo przedmioty wielofunkcyjne są oryginalne i innowacyjne. A to lubimy! Wanna, która dodatkowo kryje w sobie półki na ręczniki i kosmetyki świetnie sprawdzi się w małej łazience – tam każda przestrzeń jest na wagę złota. Kuchenkę ze zmywarką doceni w swojej kuchni singiel. Zaś  meble, które „rosną” wraz z dziećmi i dostosowują się do ich zmieniających się rozwojowych potrzeb, to marzenie wielu rodziców.

11225433_914893121916198_3343933287942052902_n

Jestem zdecydowanym zwolennikiem przedmiotów z serii „dużo w jednym”. Dlatego jednym z pierwszych projektów nad którym pracowaliśmy, była propozycja takiego rozwiązania w zakresie okiennych dekoracji. I tak narodził się Movieroll.

To pierwsza wielofunkcyjna roleta na rynku. W erze minimalizmu w aranżacji wnętrz z powodzeniem zastępuje duet firany i zasłony, czy powszechnie już wieszane tradycyjne rolety. Zastosowanie w jednej rolecie dwóch tkanin okazało się strzałem w dziesiątkę. Pozwala na to, by okno dekorować, a kiedy trzeba zasłaniać czy blokować słońce i ciepło. A dodatkowo roleta może być ekranem, który zamienia pokój w salę kinową. Wieczór we dwoje? Spotkanie przyjaciół czy rodziny? Powakacyjna prezentacja wspomnień? A może biznesowa prezentacja, bo ta roleta dzięki swojemu designowi idealnie pasuje i sprawdzi się także w biurowych wnętrzach. No i rachunek ekonomiczny : kupujemy jedną roletę, a nie komplet firan i zasłon czy specjalny ekran do biura i dodatkowo coś na okna, żeby w sali zapanował mrok.

movieroll kobieta

Design wielofunkcyjny to dla mnie przejaw zdrowego rozsądku. Łączenie i mnożenie zastosowań to czysta oszczędność. Wszystkiego – miejsca, czasu, pieniędzy, energii, kosztów, środowiska. To efekt wzrostu naszej świadomości społecznej i ekologicznej. To znak naszych czasów.