Home Społecznie odpowiedzialni #Instroduction: Sławomir

#Instroduction: Sławomir

Pen on the contract papers

Od ponad 25 lat wykonuję zawód adwokata specjalizując się nie tylko w prawie gospodarczym czy administracyjnym, ale także w prawie autorskim. Zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że uwrażliwienie społeczeństwa polskiego na respektowanie praw młodych dizajnerów jest niezwykle trudnym zadaniem. Młodzi ludzie coraz częściej dostrzegają wagę problemów prawnych z jakimi muszą się zmierzyć chcąc urzeczywistnić autorski projekt. Napotykają wciąż na nowe trudności wynikające przede wszystkim z braku podstawowej wiedzy prawnej. Rzetelne wykorzystanie projektu, zapewnienie nienaruszalności treści i formy czy decyzja o pierwszym jego udostępnieniu to tylko niektóre problemy z jakimi muszą sobie radzić młodzi dizajnerzy. W każdej z tych sytuacji może znaleźć się młody człowiek, dlatego chcę pomóc im w odnalezieniu się pośród skomplikowanych zapisów prawnych. Pragnę wytłumaczyć kwestie związane z prawem autorskim w przystępny i rzetelny sposób tak, aby wprowadzenie w życie projektów młodych dizajnerów nie spędzało im snu z powiek.

Z prawdziwym uznaniem przyglądam się zmaganiom młodych ludzi z wprowadzeniem ich projektów w życie. Nazywam się Sławomir Krześ i z przyjemnością objąłem funkcję Prezesa Założycielskiej Rady Programowej Fundacji PraskDesign, ponieważ chcę przeprowadzić bezpiecznie młodych ludzi po świecie paragrafów prawnych.