Jestem Ygrekiem

„Jestem Ygrekiem. Nie jestem leniem”.   Plakaty z takim hasłem zauważyłem ostatnio w paru miejscach we Wrocławiu. Okazało się, że to element trwającej kampanii społecznej, która chce zmienić negatywne postrzeganie pokolenia wchodzącego właśnie na rynek pracy. Nie cieszy się ono dobrą opinią, wręcz przeciwnie postrzegane jest raczej negatywnie z racji odmiennej filozofii życia. A to przecież nieprawda.

Ja też jestem tzw. Ygrekiem. Jednym z prawie dziesięciu milionów w Polsce. Pracuję. Staram się być samowystarczalny. Zacząłem żyć na własny rachunek, z dala od czujnego oka rodziców. Mój świat kształtuję zgodnie z tym, czego potrzebuję i co czuję. Założyłem własną firmę i jej ofertę kieruję głównie do ludzi z mojego pokolenia, którzy w tym biznesie są nie tylko moimi klientami, ale partnerami. Wprowadzając produkty na rynek ich pytam o zdanie, bo to oni będą je kupować i użytkować.

Ygreki są otwarte i ciekawe świata. Wychowaliśmy się  on-line, sprawnie poruszamy się w wirtualnym  świecie i umiemy wykorzystywać możliwości jakie daje nam nowoczesna technologia. To prawda, że ze  znajomymi widzę się częściej na facebooku niż w realu. Cóż – znak czasów. A może dzięki temu jestem bardziej na bieżąco z tym co u nich się dzieje? Myślę, że krótkie, ale za to częste posty dają mi większy wgląd w ich zainteresowania i pomagają dzielić wspólne pasje niż sporadyczne spotkania raz w miesiącu.

Nie jestem leniem. To, że jestem facetem nie oznacza, że w domu nie robię nic. Z przekonania jestem trochę „zielony”. Segreguję śmieci, sprzątam na ulicy po moim psie, oszczędzam wodę, nie zostawiam telewizora w trybie stand-by. Otaczający mnie świat traktuje poważnie i świadomie korzystam z dóbr, które mi oferuje.

I w pełni popieram motto organizatorów kampanii, którzy prezentują pokolenie Ygrek jako ludzi wartościowych i pełnych potencjału, z zaangażowaniem podchodzących zarówno do kwestii budowania kariery jak i do realizacji swoich pasji. Dowody na to mam w postaci prac, które nadeszły na konkurs organizowany ostatnio przez Fundację PraskDesign. Ich autorzy to najlepszy przykład na to, że przedstawiciele pokolenia Y mają głowy pełne pomysłów i będą zmieniać świat.

A co Wy myślicie o pokoleniu Y? Jakie jest naprawdę? Zapraszam do dyskusji, podzielcie się z nami swoją opinią i doświadczeniami.