Home Na bieżąco Już Wielkanoc

Już Wielkanoc

Patrzę dziś przez okno i oczom nie wierzę. No, ale wszystko zgodnie z przysłowiem : „kwiecień, plecień…”

Ale nawet ten dzisiejszy śnieg nie jest w stanie zepsuć mi świątecznego nastroju. Dom już lśni czystością;  w sumie to nawet lubię te wiosenne porządki. Teraz czas zabrać się za świąteczne smakołyki. Ale najpierw pisanki! W zeszłym roku miła pani z naszego osiedlowego „warzywniaka” zdradziła mi swój sposób na ich malowanie. Jajka ( nie muszą być białe) okładamy liśćmi pietruszki i owijamy w kawałek podkolanówki ( wiecie takiej „pończochowej”), ściśle zawiązujemy i tak przygotowane gotujemy w wodzie z łupinami cebuli ( czerwonej lub zwykłej). Po wyjęciu lekko osuszamy i nabłyszczamy olejem. Wypróbowałam i byłam zaskoczona efektem, bo liście pietruszki tworzą na jajku wzory jak spod pędzla malarza. W tym roku mam zamiar tę technikę zdobienia pisanek powtórzyć. Polecam i Wam, spróbujcie.

Ciekawa jestem, jakie będą Wasze pisanki. Mam nadzieję, że pochwalicie się efektami swojej wielkanocnej twórczości na naszym blogu czy fan page’u.

A z okazji tych radosnych, wiosennych Świąt życzymy Wam spokoju, odpoczynku i chociaż trochę słońca. Niech to będzie dla Was czas spotkań z Najbliższymi, a podczas świątecznych spacerów koniecznie szukajcie wiosny! A w tajemnicy już Wam powiem, że w kwietniu szykujemy dla Was niespodziankę…

Tymczasem Wesołych Świąt!

Zarząd Fundacji PraskDesign