Home Do poczytania Kwiatowy „must have” sezonu

Kwiatowy „must have” sezonu

Od paru dni przyglądam się jak w moim ogrodzie spod ziemi coraz śmielej wyrastają białe przebiśniegi i żółciutkie krokusy. Otwieram okno, żeby wpuścić słońce i myślę, że to chyba już … wiosna!

Nawet jeśli jeszcze sypnie śniegiem, to ja już mam inną energię, nowe pomysły i chęć, by coś zrobić czy zmienić.

Przeglądam ostatnio różne pisma o modzie, wnętrzach, dodatkach i mam nieodparte wrażenie, że zewsząd otaczają mnie kwiaty. Wiosna więc nie tylko w przyrodzie. Kwiaty to prawdziwy „must have” tego sezonu. Królują na wybiegach i pokazach mody, są inspiracją dla projektantów, dekoratorów wnętrz i jest ich całe mnóstwo. Kwiatowe wzory mają przeróżne formy. Już zimą widziałam ich przepych w propozycjach designerów. Od prostych powtarzalnych geometrycznych form, po delikatne pastelowe muśnięcia czy wręcz kwiatową dżunglę na tapetach czy pościeli.

kwiaty   pattern-415215__180  tablecloth-195659__180

Lubię kwiaty, ich zapach, delikatność płatków, to wewnętrzne piękno. Tęsknię już za moim ogrodem, ale zanim rozkwitnie pełnią barw jeszcze trochę czasu musi upłynąć. Ale już teraz mogę kwiaty zaprosić do wnętrza. Będę serwować domownikom i gościom kawę w filiżankach malowanych w kwiaty. Może uda mi się mały wiosenny remont i ściana w salonie zakwitnie tapetą w róże? No i oczywiście okna. Czas je odsłonić lub przesłonić delikatną firanką oczywiście w kwiaty. Coraz modniejsze stają się także rolety czy plisy w kwiatowe wzory. Na lutowych targach w Stuttgarcie materiały w kwiaty pokazali prawie wszyscy wystawcy. A mnie najbardziej spodobały się te nadrukowane na plisie. I nimi zaproszę wiosnę do domu.

20140109_094419

A jakimi kwiatami Wy najbardziej lubicie się otaczać? Czy macie swoje ulubione kwiatowe dekoracje, przedmioty z ich motywem? Pokażcie je śmiało. To przecież trend sezonu…