Home Związane z designem Moje filcowe błyskotki

Moje filcowe błyskotki

20140222_194626

Zawsze lubiłam prace manualne. Zwykłe pakowanie prezentów dla mnie było całą ceremonią. Wykorzystywałam różne elementy, ale zawsze efekt końcowy musiał mi się spodobać i nie istotne co było w środku, to co na zewnątrz musiało być tą kropką nad  „i”.

W głowie miałam od dawna obraz, że coś własnego zaprojektuję i stworzę. Potrzeba matką wynalazków – to stare powiedzenie, ale jakże w moim przypadku trafne.

Szukając etui na telefon w takim typowo kobiecym, butikowym wydaniu, zauważyłam, że nie ma na rynku zbyt wielu takich akcesoriów. Są bardziej produkty o wyglądzie „technicznym”. Z tej luki zrodziła się idea stworzenia takiego właśnie produktu. Życiem często rządzi przypadek. Spotkany na giełdzie staroci Czech sprzedawał kryształowe koraliki, które stały się moim pomysłem na ich wykorzystanie. W głowie już widziałam połączenie „ciężkiego” filcu z lekkimi koralikami zdobiącymi etui na telefon. Z czasem oferta została poszerzona o etui na tablety z wykorzystaniem oczywiście kryształków, ale też naturalnych skór czy haftu. Zainteresowanych odsyłam na stronę www.bypiia.pl.

Oczywiście sam produkt to nie wszystko. Jest też przy tym ogromna satysfakcja i taka zwykła radość, że człowiek stworzył coś od pomysłu do wykonawstwa według własnego projektu. Pomocna przy tym jest konsekwencja, determinacja, wiara, że się uda, ale też pasja z jaką się to robi. Jak jest „pod górkę” trzeba szukać alternatywnych rozwiązań (chodzi np. o kwestie doboru materiałów składowych, spraw technologicznych czy samego wykonawstwa). Jak już jest „z górki” wszystko wychodzi, nasze „dziecko” jest już na świecie w takiej formie, która nam jakościowo odpowiada człowiek  czuje dumę i zadowolenie. Ja się cieszyłam, że to co było kiedyś tylko w mojej głowie teraz cieszy oko i służy wielu kobietom, którym moje cacuszka spodobały się, a ponadto stanowią stylowy i nietuzinkowy kolorowy dodatek, który je wyróżnia.

Kobiety! Przecież wiecie, że diabeł tkwi w szczegółach! Młodzi projektanci miejcie to w swoich twórczych głowach!