Home Aktywni w branży Po co nam design?

Po co nam design?

Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie ze słowem „design”? Dla mnie oznaczało to zawsze coś unikatowego, jedynego w swoim rodzaju, oryginalnego. I generalnie drogiego. A przecież „design” to kompleksowe pojęcie, rozumiane i analizowane na wielu płaszczyznach.  I okazuje się, że ten tak górnolotnie i z angielska brzmiący „design” jest wszechobecny w naszej codzienności, otacza nas ze wszystkich stron i tkwimy w nim po uszy, nie zdając sobie często z tego sprawy. No, bo kto z nas kojarzy design z opakowaniem jogurtu, który kupujemy codziennie w osiedlowym sklepie na śniadanie; z mijanym w drodze do pracy znakiem drogowym czy tabliczką informacyjną w Urzędzie Skarbowym?

W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku niemiecki projektant Dieter Rams sformułował tzw. 10 zasad dobrego designu. Dziś ten projektant uchodzi za jednego za najbardziej wpływowych designerów XX wieku, a jego przemyślenia stały się wręcz dekalogiem wszystkich zajmujących się wzornictwem przemysłowym.

1. Dobry design jest innowacyjny
      Dąży do zastąpienia dobrego lepszym. Korzysta z nowoczesnych i zmieniających się technologii, wprowadza nowe materiały, znajduje niestandardowe zastosowania.
    2. Dobry design czyni produkt użytecznym
      Design nie znaczy tylko wygląd. To także, a może przede wszystkim funkcjonalność, możliwość stosowania, łatwość użytkowania – bo produkt jest po to, by z niego korzystać, a nie tylko na niego patrzeć i podziwiać.
    3. Dobry design jest estetyczny
      Produkty, z których korzystamy są elementem naszej codzienności, powinny więc obok łatwości użytkowania być także przyjazne naszemu oku.
    4. Dobry design czyni produkt zrozumiałym
      Korzystanie z produktu nie powinno wymagać grubej instrukcji obsługi, jego stosowanie i możliwości dają się rozpoznać intuicyjnie.
    5. Dobry design jest honorowy
      Nie dąży do przerostu formy nad treścią, zachowuje równowagę i nie obiecuje więcej niż może dać.
    6. Dobry design jest dyskretny
      Czyni produkt narzędziem dla człowieka. Nie dominuje, jest uzupełnieniem jego świata, a nie odrębną wartością samą w sobie.
    7. Dobry design jest ponadczasowy
      Nie ogranicza się do panującej mody czy trendów.
    8. Dobry design jest dokładny
      Dba o detale, jest przemyślany i kompleksowy, nic w nim nie jest dziełem przypadku.
    9. Dobry design jest przyjazny środowisku
      Korzysta w sposób mądry i oszczędny z naturalnych zasobów dając w efekcie produkt, który również temu ma w całym cyklu swojego życia służyć.
    10. Dobry design jest minimalistyczny
      Koncentruje się na istotnych aspektach produktu w myśl zasady mniej ale lepiej.

Trafione w sedno! I nie mam już wątpliwości, po co nam ten cały design. On na co dzień i niepostrzegalnie dla nas samych porządkuje nasz świat, ułatwia życie i dba o komfort nas – użytkowników, w każdym jego wymiarze.