Home Aktywni w branży Pomarańczowa Holandia

Pomarańczowa Holandia

Wstajesz rano, patrzysz przed siebie… przez okno. Pijesz poranną kawę i cały czas coś Ci nie pasuje. Coś jest nie tak. W końcu oglądasz się do góry i lokalizujesz. Roleta. Stara, zakurzona i pomarańczowa. Skąd ja wziąłem pomysł na taki kolor rolety?

Dutch_football_supporters_20120609

Pomarańczowy to narodowy kolor Holandii. Jestem pewien, że nie raz go widzieliście np. na mistrzostwach EURO 2012, gdzie drużyna i kibice zalewali stadiony pomarańczowym kolorem. I dostrzegam tutaj pewną analogię, bo tak samo jak nie wiem skąd się wziął ten kolor w narodowych barwach Holandii, tak i ja nie wiem skąd wziąłem pomysł na taki kolor rolety.

W Polsce w trakcie każdego meczu górują dwa kolory: biały i czerwony. To nasze kolory narodowe i odnoszą się do nich: flaga i herb. Analogicznie: Niemcy, Chorwacja, Brazylia, Anglia i cała reszta. No a w Holandii? Ich flaga jest niebiesko, biała i czerwona. Nawet jakby je zmieszać nie wyjdzie pomarańczowy. To może tulipan? Holandia tulipanem stoi, ale pomimo że pomarańczowa odmiana Prinses Irene jest popularna w Holandii, to raczej nie aż tak, żeby stać się narodowym symbolem. Wśród tulipanów zdecydowanie królują czerwony i żółty. Mówiąc o symbolach, to niektórzy kojarzą Holandię przede wszystkim z bardziej rozrywkowymi miejscami, ale tam przeważają czerwony i zielony.

Zajrzałem do swojego starego przewodnika i tam w końcu znalazłem odpowiedź. Kolor pomarańczowy jest związany z Holenderską Rodziną Królewską. Otóż kiedyś, dawno… dawno temu, w XVI wieku, żył Willem van Oranje od którego wszystko się zaczęło (tak dynastia, jak i nowy narodowy kolor Królestwa Niderlandów).

Niby popularny symbol, a ciężko znaleźć skąd się wziął. Podobnie nasze zabezpieczenia przeciwsłoneczne. Dopasowujemy je do naszych aktualnych upodobań i wystroju wnętrz. Z czasem, coraz bardziej tracą one na znaczeniu po tym, jak trzy razy przestawisz a potem wymienisz meble, kupisz sobie czerwony ekspress do kawy, a kota zamienisz na psa i egzotyczne ryby akwariowe.