Home Aktywni w branży Poszukiwanie i odkrywanie czyli trendy 2017

Poszukiwanie i odkrywanie czyli trendy 2017

Dzisiejszy człowiek jest poszukiwaczem, a nowy świat definiuje jego nowy styl życia. Ten człowiek odkrywa swoje otoczenie, nieznane miasta, naturę, obce planety. Jego życie naznaczone jest wszechobecną mobilnością: dużo podróżuje, przeszukuje internet, gromadzi nowe wiadomości i wiedzę. Kreatywnie poszukuje i odkrywa także samego siebie – chce zrozumieć, kim jest i jak właściwie funkcjonuje. Interesuje go wirtualny i realny świat, bogactwo kultur, czas i przestrzeń. Tam też poszukuje inspiracji. Pozwala mu na to i pomaga w tym rozwijająca się stale i nieograniczenie technologia. W miejskim świecie naznaczonym stresem i zanieczyszczeniem środowiska rośnie w nim jednak silna potrzeba połączenia z naturą. W epoce cyfryzacji, równolegle do wirtualnej formy wyrażania się, coraz bardziej odczuwalna jest bowiem tęsknota za konkretnymi, uchwytnymi i żywymi elementami.

Głównym trendem staje się personalizacja przestrzeni życiowej. Obok miejsca zamieszkania ważne staje się także miejsce pracy. Bez względu na to, jakie jest, jaki ma charakter i gdzie się znajduje, ma być funkcjonalne, ale równocześnie wygodne i przytulne. Ma przypominać środowisko domowe i nie może być pozbawione elementów natury, bo ta ma wpływ na zwiększenie wydajności pracy.

Zmianie ulegają także zachowania konsumenckie. W handlu wyraźnie zaznacza się powrót do jego pierwotnej i podstawowej zasady: wybór i sprzedaż; przy czym rozbuchany konsumpcjonizm jest w odwrocie na rzecz powrotu do oferty produktowej naznaczonej jakością – czyli mniej znaczy więcej. Współcześni konsumenci przechodzą od wyboru nieograniczonego do wyboru inteligentnego.

Przywrócenie właściwego znaczenia konsumpcji determinuje procesy projektowania i produkcji. Z szacunku do naszej planety coraz ważniejsze staje się stosowanie w nich trwałych materiałów. Produkty kreuje się stricte według potrzeb klientów. Czyni się je przede wszystkim bardziej praktycznymi, trwałymi i multifunkcyjnymi. Ważny staje się design i rozwój produktu; wykorzystuje się innowacje i rozwiązania proekologiczne. Dużą rolę odgrywa sztuczna inteligencja: powstają produkty interaktywne, stawiające w centrum komfort człowieka. Rosnąca świadomość i wiedza zmienia postrzeganie roli środowiska naturalnego. Narzuca mądre korzystanie z jego zasobów. To początek nowej ery dla surowców i energii.

Trendy 2017 określa się pojęciem Explorations ( Odkrywanie)

Virtual Explorations ( Odkrycia wirtualne):
To nowa forma cyfrowej egzotyki. Dominuje tu niezakłócona estetyka; czysty, zredukowany design. Celem jest dążenie do odtrucia w każdym aspekcie. Cisza postrzegana jest jako rzadkie dobro.
Wiodące kolory to fiolet, turkus, odcienie różu, zieleni, wrzos, mięta. Barwy są konkretne, żywe, wyraziste. Mają połysk i skrzą się cekinami czy brokatem. Tkaniny są tłoczone we wzory i mogą to być zarówno ekstrawaganckie wzory kwiatowe, jak i struktury organiczne czy efekty 3D – wszystko interpretowane jest w bardzo dekoracyjny i wyrazisty sposób.

Virtual-Explorations_Colour-Palette virtual-trend-theme

Planetary Explorations ( Odkrycia kosmiczne):
Badają nieodkryty kosmos, pokazują nieznane formy i mineralne powierzchnie surowców naturalnych.
Wiodące kolory to beże, szarości, odcienie niebieskiego, biel, czerń. Barwy są zimne z metalicznym połyskiem, świetliste, mieniące się, cieniowane, z popielatym tonem. Widać zabawę jasnością i ciemnością. Tkaniny posiadają właściwości ochronne, a wyglądem przypominają powierzchnię księżyca.

planetary planetary tkaniny

Cultural Explorations ( Odkrycia kulturowe):
Oznaczenie miejskiej wielokulturowości zainspirowane stylem życia mieszkańców miast. Wpływy etniczne i tradycyjne rzemiosło połączone zostały ze współczesnym wzornictwem. W wyniku tego rodzi się miejska multikulturowość, gdzie przenikają się różne kulturalne wpływy i nie ma opowiadania się po stronie jednej wybranej kultury. Tradycyjne techniki modernizuje się i łączy. Wpływy etniczne wyraźnie wpisują się w nowoczesny międzynarodowy styl.
Wiodące kolory to odcienie dżinsu, szary, brązowy, beżowy, bordowy, łososiowy, pomarańczowy, turkus. Barwy są ciepłe, zgaszone; wzory geometryczne ( jodełka, kraty, wzory szydełkowe, koniczyna marokańska, fale); widać połączenie ciepłych ziemistych pigmentów z miejska szarością i niebieskim. Tkaniny są miłe w dotyku: miękkie, futrzane; plusze, aksamity, koce czy plecionki.

7bf70b8715f6e124a642cf317650fbb4cultural

Natural Explorations ( Odkrycia natury):
To wyrażanie potrzeby integracji naszego życia z naturą. Droga do odkrycia miejskości prowadzi bowiem poprzez przyrodę, a inspiracją jest naturalny cykl życia.
Wiodące kolory to kolory ziemi i nieba, zielenie, brązy, beże, szarości. Na tkaninach widoczne są wzory liści i kwiatów oraz efekt naturalnych włókien i splotu.
W technicznych procesach produkcji stosuje się naturalne materiały – w ten sposób uwidacznia się symbioza techniki z naturą.

fb9041673301cdaacf6e16036364f06d natural03

„Życie jest podróżą, która prowadzi do domu”