Home Do poczytania Projekt „Święta”

Projekt „Święta”

Nie macie czasem wrażenia, że w obecnych czasach święta mają coraz mniej wspólnego z wielowiekową tradycją, coraz „luźniej” kultywuje się też związane z nimi obyczaje i sposób ich celebracji? Coraz częściej obserwuję,  że święta wielu z nas traktuje po prostu jako kolejny projekt w roku, który należy zaplanować, przygotować i zrealizować.

Wszystko ma w nim swoje miejsce i czas: spisać listę zakupów, opracować wigilijne menu, ustalić harmonogram porządków, wymyślić prezenty, udekorować dom czy mieszkanie, zaplanować gości i świąteczny podział wizyt. Odhaczone!

Choinka od dawna nie jest już obowiązkowym elementem świątecznego wystroju – zastępują ją z powodzeniem  gustowne stroiki. A jeśli już jest, to coraz częściej jej dekoracja jest głęboko przemyślana. Nie ma tu miejsca na przypadkowość w doborze kolorów czy zawieszanych ozdób.  Jej wygląd i barwy determinuje styl pomieszczenia, bo przecież wszystko musi idealnie pasować. Choinką nie jest także wyłącznie tradycyjne drzewko czy jego sztuczna imitacja. Alternatywne choinki zachowują wprawdzie jej kształt, ale wykonane są dosłownie z czego się tylko da.

25550104_1575341755846752_2932986435618902954_n

Oprawa świąt dopracowana zatem w każdym aspekcie i calu. Ważne jest jednak, żeby w tym przemyślanym i przygotowanym projekcie znalazło się miejsce na te wartości, które w świętach pozostają niezmienne i które najbardziej cenimy. Niech przepięknie udekorowany stół i designerska choinka będą przede wszystkim miejscem spotkania w wigilijny wieczór najbliższych sobie ludzi. Podarujmy sobie wzajemnie nasz czas i naszą obecność, a świąteczne życzenia niech nie będą wyuczonym banalnym tekstem, a szczerze płyną z serca.

Zaprojektujcie za to dobrze kolejny rok – określcie swoją drogę, stawiajcie sobie cele, realizujcie plany i przede wszystkim nie bójcie się marzyć.

„Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.”

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia i 365 dobrych dni w Nowym Roku!