Home Do poczytania Roboczy design

Roboczy design

Ostatnio przyglądaliśmy się temu jak mieszkamy i jaki styl dominuje obecnie w naszych domach. Dużą część naszego życia spędzamy jednak poza domem – w pracy. I okazuje się – na podstawie prowadzonych badań, że wyposażenie miejsca pracy, aranżacja przestrzeni roboczej i ogólnie pojęty jej design nie pozostają bez wpływu na rezultaty naszej pracy. Warunki pracy przekładają się znacząco na satysfakcję pracowników, a w rezultacie na ich produktywność, innowacyjność i rozwój firm. Mnie – jako pracodawcę- temat ten też bardzo dotyczy.

Wygląd pomieszczeń biurowych jest ściśle związany z charakterem pracy. Kiedyś, w epoce maszyn do pisania i opasłych teczek dokumentów, przechowywanych w pełnych kurzu szafach, każdy pracownik miał swoje stałe miejsce przy biurku, wysiedziany prawie domowy fotel czy średnio wygodne krzesło, a co ważniejsi rangą własny aparat telefoniczny i paprotkę na oknie. Rozwój technologii i przemiany społeczne zmieniły jednak radykalnie charakter pracy na przestrzeni ostatnich lat i zmiany te odbijają się w wyglądzie przestrzeni biurowej i użytych do jej aranżacji / organizacji przedmiotów.

n7 biuro-orbis-lata-70-2014-03-18-530x404

Ostatnie lata to przede wszystkim widoczny wzrost zainteresowania jakością warunków pracy ze szczególnym naciskiem na wyzwalanie kreatywności i pracę w systemie zadaniowym. W tym celu powstawały przestrzenie biurowe wyposażone w nietypowe „urządzenia” takie jak np. huśtawki, hamaki, pola golfowe czy nawet baseny (biura Google!). Takie miejsca gromadzące pracowników miały sprzyjać pogłębianiu współpracy, wymianie doświadczeń i rozwijaniu kontaktów, co w efekcie miało przynosić nowe pomysły czy rozwiązania. Żywa, kontrastowa kolorystyka pomieszczeń i wyposażenia miała pobudzać pracowników w sensie fizycznym i duchowym, uwalniać potencjał i rozwijać kreatywność.

google offices architecture-Google-offices
Ciągłe przebywanie razem, wszechobecny szum informacyjny i brak poczucia własnej przestrzeni pracy, a tym samym swego rodzaju bezpieczeństwa, szybko przestał jednak fascynować, a zaczął działać wręcz odwrotnie. Okazało się bowiem, że design przyćmił inne – o wiele istotniejsze – aspekty warunków pracy biurowej takie jak: ergonomię, funkcjonalność czy psychologię.
Zachwyt nad designerskimi biurami pełnymi kolorów i relaksujących gadżetów stopniowo mija – wraca się natomiast do spraw najistotniejszych, takich jak zdrowie pracowników i dopasowanie przestrzeni roboczej do realizacji ich potrzeb. To bowiem w największym stopniu sprzyja efektywności ich pracy, a w rezultacie rozwojowi firm.

Obecny charakter pracy można zdefiniować słowami mobilność i elastyczność. Ruchomy jest czas pracy, ilość czasu spędzana w biurze, miejsce pracy. Nie potrzebne są już przepastne szafy na gromadzenie dokumentów, bo archiwizację przeprowadza się na dyskach i w wirtualnej chmurze. Nie ma skrzyń komputerów, zwojów kabli – wyparły je laptopy czy tablety. Zamiast stacjonarnych telefonów każdy ma telefon komórkowy. Pracownicy nie są przywiązani do konkretnego miejsca pracy, a przestrzeń biurowa musi być tak zaaranżowana, aby były w niej strefy przystosowane do wykonywania różnych zadań i realizacji konkretnych potrzeb np. umożliwienia komunikacji ( miejsca do spotkań zespołów realizujących projekty, wyizolowane i wygłuszone przestrzenie do pracy koncepcyjnej, miejsca do rozmów telefonicznych).

dzga3d244d6e6bb2e6993a394c3d472ecf7 nowoczesne-meble-biurowe-kumb
Karierę zawodową rozpoczyna właśnie pokolenie Millenialsów, dla którego najważniejsza jest równowaga pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym. Ludzie z pokolenia Y nie chcą spędzać za biurkiem ośmiu godzin. Chcą być rozliczani z efektów swojej pracy, a nie z ilości nadgodzin. W pracy potrzebują ciszy i spokoju ( wg badań aż dla 75% osób jest to priorytet), a nie wszechobecnych w różnych postaciach bodźców. Są przekonani, że taka elastyczność w pojmowaniu pracy pozwala im uwolnić ich potencjał, odblokować energię, dać wolność wyboru.
Dlatego też do biur wkracza odważnie minimalizm, prostota i funkcjonalność.
54e347a37a045_biuro3 nowoczesne biuro
Biuro – podobnie jak mieszkanie – jest miejscem przebywania i życia na co dzień. Zatem funkcjonalność i wygoda stają się wartością nadrzędną. Służą jej proste, małe, kompaktowe i mobilne meble, które dają się dowolnie przestawiać i regulować, i dzięki temu mogą być używane przez wielu pracowników. Stonowane nieliczne kolory uzupełniają się – a nie kontrastują ze sobą – tworząc przestrzeń sprzyjającą twórczej i spokojnej pracy, redukując stres i napięcie. Funkcjonale przesłony okien, które z jednej strony zapewniają optyczny kontakt z przestrzenią na zewnątrz, ale też w razie potrzeby efektywnie powstrzymają rażące słońce i nie pozwolą na nadmierny wzrost temperatury w pomieszczeniu, który uniemożliwiałby pracę. A dodatkowo – jak nasza roleta Movieroll – przejmą funkcję ekranu do wyświetlania prezentacji czy slajdów.
Popularne, choć niezbyt lubiane „open spacy” zyskują dzięki temu bardziej ludzkie oblicze, bo choć pracownicy współużytkują biura, to potrzebują w nich mimo wszystko własnego miejsca.

A jakie jest biuro, w którym pracujecie? Napiszcie, podeślijcie zdjęcia – czekamy!