Home Aktywni w branży Well-Being 4.0 czyli krąg trendów 2016

Well-Being 4.0 czyli krąg trendów 2016

„Well-Being 4.0” – tak jak już pisaliśmy ostatnio to przyszłościowa i spójna wizja komfortu w czasie postdigitalnym (3.0.), która wychodzi poza dotychczasowe ramy odczuwania wygody. Zapewnia ona spokój, siłę i równowagę. Szuka dróg i możliwości łączenia tego co naturalne z tym, co jest wytworem człowieka i efektem technologii. Stawia jednocześnie człowieka w centralnym punkcie:  jego styl życia, nawyki, przyzwyczajenia, zachowania konsumenckie, a przede wszystkim jego komfort i wygodę. I twierdzi, że te wartości z powodzeniem dadzą się ucieleśnić w designie.

Dziś chciałabym trochę dokładniej opowiedzieć Wam o tej koncepcji i jej elementach, które w sposób praktyczny zaistnieją w naszych domach i dzięki użytym materiałom, strukturom, kolorom i formom zadbają o to co najważniejsze w całej filozofii – o nasz komfort.

Well-Being 4.0 jako spójna wizja komfortu człowieka przejawia się w różnych wymiarach. Zostały one zaprezentowane jako cztery osobne kręgi, które się wzajemnie uzupełniają i zamykają tworząc całość.

0392_01_HT_2016_Theme_Park-1-261x300

Pierwszy krąg to spokojna, zrównoważona koncepcja komfortu określona mianem „Protect” (Chroń). Reprezentuje ona czystą estetykę; prosty, zredukowany design. To co dominuje w tym trendzie, to wartości dobre dla człowieka. Ważne są tu jasność, czystość, spokój i miękkość. To sposób na odtrucie i oczyszczenie zarówno ciała jak i ducha. Stawia się w nim na jasne, spokojne  kolory symbolizujące ciszę, która stała się naszych czasach dobrem rzadkim i poszukiwanym.  Do naszych przestrzeni wprowadza czystość, lekkość, prostotę i umiar. Idealnym odzwierciedleniem tego trendu jest dla mnie styl skandynawski pełen światła i jasnych kolorów; minimalistyczny, prosty i wielofunkcyjny.

Komfort człowieka w dzisiejszym świecie jest równocześnie ściśle powiązany z wszechobecną technologią, która mu go w wielu aspektach życia zapewnia. Stała się nieodzowna i zaciera granice pomiędzy istnieniem w przestrzeni „on-line” i „off-line”. Obszar cyfrowy w sposób nieunikniony rozciąga się na świat fizyczny i przenika go. W designie przywołują go wzory – głównie geometryczne, proste formy bez zbędnych ozdobników, które dynamizują i porządkują przestrzeń. Wprowadzają kontrasty, ale nie chaos. Oszczędne w barwy wnętrza – głównie wybielone – wypełniają się energią i zyskują niebanalny charakter dzięki dodatkom: lśniącym powierzchniom i fluorescencyjnym akcentom. Dlatego też trend ten określony został w kręgu „Well-Being 4.0” mianem „Energise”  (Ożywiaj).

Poczucie komfortu człowieka wiąże się nierozerwalnie z kontynuacją i stabilizacją. To wartości, do których w życiu dążą ludzie bez względu na czas i miejsce, w których przyszło im żyć. I choć rozwijająca się w zawrotnym tempie technologia je zdewaluowała, to chcemy do nich wrócić. Stłoczeni w miastach, małych mieszkaniach, otoczeni techniką zaczynamy tęsknić za tym co naturalne, pierwotne. W industrialnych wnętrzach chcemy mieć kontakt z przyrodą. W jej spokoju i nieprzemijalności szukać wytchnienia i odnajdować równowagę. Trend wyrażony w trzecim kręgu wprowadza dlatego do naszych wnętrz kolory natury: ziemi ( brąze, beże), wody ( błękity, turkusy), kamieni (szarości). Wszystkie stonowane, przygaszone, łagodne. Aktywuje to w nas myślenie ekologiczne, zwiększoną świadomość dbałości i troski o środowisko. Ekologiczną integrację podkreślają naturalne materiały takie jak drewno czy kamień; zgrzebne struktury lnu; brak perfekcji czy symetryczności form. Na znaczeniu zyskuje rękodzieło jako unikalny wytwór rąk ludzkich, a nie efekt seryjnej produkcji maszyn. „Nourish” ( Utrwalaj, Podtrzymuj) to trzecia odsłona kręgu trendów Well-Being 4.0”

Wygoda jest niezmiennie kojarzona przez człowieka z luksusem. Czwarty trend kręgu to zatem „Enrich” ( Ubogacaj). Sugeruje on ubogacanie nie tylko swojej osobowości, ale także otoczenia. I czyni to zdobiąc wnętrza elementami w kolorze złota i miedzi; tkaninami w kolorze karminowym czy głębokiego fioletu, metalicznie połyskującymi dodatkami, które wprowadzają powiew przepychu. Elementy dekoracyjne łączą style z przeszłości z estetyką przyszłości odmieniając w ten sposób teraźniejszość.

I tak oto trendy PROTECT-ENERGISE-NOURISH-ENRICH zataczają krąg i łączą się – wzajemnie się przy tym uzupełniając i dbając o komfort człowieka w każdym aspekcie jego fizyczności i psychiki.

„Well-being 4.0” – czterowymiarowa wizja komfortu: poczynając od prostoty i funkcjonalności, poprzez mądre i wyważone wykorzystanie technologii, zwrot ku źródłom i naturze, aż po wygodę i luksus.