Home DesignY Wpuścić odrobinę radości

Wpuścić odrobinę radości

Pierwszy ogólnopolski konkurs DesignY organizowany przez Fundację PraskDesign miał swój finał w lutym. Wtedy to komisja konkursowa wyłoniła jego zwycięzców. Nagrody zostały już wręczone, a my chcemy Wam przybliżyć sylwetki laureatów pierwszej i drugiej kategorii konkursowej.

Pierwsze miejsce w II. kategorii konkursowej zajęła pani Katarzyna Gucałło.

Zgłoszone do niej prace  miały przedstawiać w formie dowolnej pisemnej wypowiedzi własne wyobrażenia na temat produktów do aranżacji i dekoracji okna. Praca pani Katarzyny urzekła komisję plastycznym opisem rolety, o jakiej marzy. Takiej, która ochroni ją przed słońcem i ciekawskimi spojrzeniami, ale równocześnie nie przesłoni jej świata za oknem.

W ramach nagrody spróbowaliśmy spełnić marzenie pani Kasi. Otrzymała ona roletę Dzień&Noc, która pełni zarazem funkcję firanki. Jej konstrukcja i materiał tkany naprzemiennie w kryjące i przezierne pasy sprawia, że nie trzeba odsłaniać okna, aby wpuścić światło do wnętrza, czy móc cieszyć się widokiem za oknem.  Wystarczy tylko odpowiednio ustawić względem siebie pasy materiału, aby dozować natężenie światła w pomieszczeniu. I jest tak, jak pisze w swojej pracy pani Katarzyna:

” Zatrzymać agresywne oślepienie, ale wpuścić radość promieni. Zasłonić się, ale móc zerkać. …żeby było pięknie nawet wtedy, gdy za okna znów wróci szarość.”

Zwyciężczyni II. kategorii konkursu DesignY pani Katarzyna Gucałło ze swoja nagrodą - roletą Dzień&Noc

Zwyciężczyni II. kategorii konkursu DesignY pani Katarzyna Gucałło ze swoją nagrodą – roletą Dzień&Noc

A oto zwycięska praca w całości:

tekst nagroda

Gratulujemy!