Home Aktywni w branży Wybór nie tylko trendsetterów…

Wybór nie tylko trendsetterów…

„Kolor to potężne narzędzie, które subtelnie zachęca, odstrasza, denerwuje lub uspokaja”. Ilość kolorów i ich odcieni jest nieograniczona. Każdy też je inaczej postrzega i odbiera; ma swoje ulubione i takie, których unika.

W modzie czy wystroju wnętrz podejmuje się próby zapanowania  nad tym barwnym – w dosłownym tego słowa znaczeniu – chaosem. Kolory wtłaczane są w ramy obowiązujących okresowo kolorystycznych trendów. Efekt takiego zarządzania kolorami widoczny jest na sklepowych półkach, a potem na ulicach i we wnętrzach.

Pracując nad doborem kolorystyki rolet, które ostatnio pomagaliśmy wprowadzać na rynek, nie chcieliśmy być niewolnikami okrzykniętej przez trendsetterów kolorystycznej mody. Chcieliśmy, zaproponować takie kolory do dekoracji okna, które spodobają się każdemu bez względu na jego wiek i gust. Chcieliśmy, aby każdy mógł dopasować takie rolety do swojego wnętrza na zasadzie współgrania z jego wystrojem czy odważnego dodatku czy kontrastu. Chcieliśmy, aby bez obaw sięgnęli po nie  ludzie z różnych pokoleń: X, Y czy Z. I w efekcie tych wszystkich poszukiwań zdecydowaliśmy się na kolory, które ostatecznie okazały się i tak przynależeć do tonacji kolorystycznej, określanej przez trendsetterów kolorami roku.

Biały - kolor ponadczasowy i uniwersalny. Kolor czystości, przestrzeni do wypełnienia; kolor, który można łączyć z każdym innym. To kolor, który optycznie rozjaśnia i powiększa przestrzeń, daje poczucie swobody. Kolor, który jest, a którego nie widać. Pasuje do każdego typu pomieszczenia i charakteru wystroju. Nie zakłóci harmonii, przyda lekkości i skutecznie wyłagodzi ostrość innych kolorystycznych akcentów. Klasyk w zestawie z czernią. Idealny na oknie, bo odbijając czy przepuszczając słoneczne światło rozświetli dodatkowo wnętrze. A w pochmurny dzień sprawi, że  będzie ono jasne.

Küche

Grafit / szary – kolor symbolizujący szlachetność, ekskluzywność i elegancję. Kolor stylu wielkiego miasta, pewnej ekstrawagancji. Podkreśla komfort, uporządkowanie. Jest może trochę ascetyczny, chłodny, taki z dystansem. Idealny w kontrastowych zestawieniach z odważnymi nasyconymi barwami. Praktyczny, bo nie widać zbierającego się kurzu, solidny i trwały. Użyty np. w rolecie zaciemniającej zwiększy wrażenie stopnia zaciemnienia, ale nie wprowadzi mroku. Pasuje jako stonowany dodatek do potraktowanych mocnym i wyrazistym kolorem ścian. To dla tych, którzy czują przesyt codziennej szarości – nie tylko we wnętrzach. Spokojny akcent  na tle feerii zdecydowanych barw.

DSC00349

Beż – kolor spokoju i opanowania. Kolor kawy z mlekiem na dobry początek dnia i nastrój, na chwilę przyjemności. Kolor ciepła, nie tylko wewnętrznego. Kolor stabilizacji, bezpieczeństwa, trwałości.  Idealny do wnętrz wypełnionych meblami i bibelotami. Daje poczucie przytulności. Dobrze sprawdzi się w zestawieniu z innymi pastelowymi barwami. Idealnie dopełni kolory ziemi czy wody.  Zawieszony na oknie i rozświetlony słońcem daje złotą poświatę. Przywodzi na myśl wspomnienie wieczoru na słonecznej plaży, rozgrzanego piasku, odpręża i wycisza.

Śliwa – kolor tajemnicy i majestatu. Szlachetny, oznaczający najwyższe wartości. Skłania do oderwania się od rzeczywistości; tego, co tu i teraz. Dominując w pomieszczeniu działa uspokajająco, wyciszająco. Sprawdzi się zatem w sypialni ( do snu!). Jako kolor dodatków dodaje dynamiki, ożywia i wzbogaca wnętrze. Idealny do budowania kontrastów. Na oknie będzie nie tylko skutecznym zabezpieczeniem przez ciekawskimi spojrzeniami, ale spowoduje, że okno stanie się istotnym i zauważalnym elementem wnętrza.

sliwa zaciemniajaca

I wreszcie kolor, który okazał się być kolorem roku czyli  marsala. Szybka podpowiedź dla Panów: jest to  kolor czerwonej bazylii i ciemnych bordowych liści roślin. Kipi zmysłowością, bo to połączenie czerwieni wina z głębokim czekoladowym brązem. Kolor ciemny, ciepły, nasycony. Idealny w postaci dodatków. Na okno zdecydowaliśmy się zaproponować go tylko w rolecie Dzień&Noc, gdzie jego intensywność i głębię łamią jasne przezierne pasy tkaniny. Jest więc modnie, ale bez przesady.

marsala p

Jak widzicie przy całym bogactwie barw zdecydowaliśmy się dla okiennej dekoracji nie na ilość kolorów, ale na ich jakość. Są tu zarówno kolory zdecydowane, ale w zgaszonych odcieniach, jak  i kolory spokojne stonowane, zawsze na czasie. Te kolory nie są tylko kwestią chwilowej, przemijającej mody czy werdyktu trendsetterów. Dekorując okno spełnią swoje zadanie, nie znudzą się szybko, nie opatrzą i po paru dniach nie zaczną denerwować. Wpiszą się w każde pomieszczenie i dodadzą mu uroku czy charakteru –  a to wtapiając się w nie, a to tworząc odważniejszy kolorystyczny akcent.

A co Wy o tym myślicie? Czy podoba się Wam proponowany wybór?